Σύνδεσμος Φίλων Βοτανόκηπου

Λίγα Λόγια

Λίγα λόγια για το Βοτανόκηπο

Το Σεπτέμβριο του 2007, το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων εντάχθηκε στην οικογένεια των Οικολογικών Σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό, η βιοποικιλότητα ήταν το πρώτο θέμα που επιλέγηκε για να απασχολήσει τη μαθητική κοινότητα. Την ίδια περίοδο, ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου εξέφρασε την επιθυμία να αναβαθμίσει συγκεκριμένο μέρος της σχολικής αυλής, η οποία ήταν φανερά παραμελημένη. Στόχος του Συνδέσμου Γονέων ήταν η εμφύτευση δέντρων και η περιποίηση του χώρου. Μετά από συζητήσεις σχολείου - γονέων, ‘γεννήθηκε’ η ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στο περιβάλλον, ο οποίος θα είχε εκπαιδευτική φιλοσοφία. Όραμα ήταν η δημιουργία ενός βοτανόκηπου, στον οποίο οι μαθητές του σχολείου και η ευρύτερη κοινότητα θα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν μεγάλο αριθμό φυτών της κυπριακής βιοποικιλότητας, να κάνουν  παρατηρήσεις και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, για ό,τι αφορά τη χλωρίδα.

Συστηματικές εργασίες για τη δημιουργία του βοτανόκηπου ξεκίνησαν το  Σεπτέμβριο του 2007 και διήρκησαν οχτώ μήνες. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε περίπου στις 85 000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Οργανισμός Quality Group χορήγησε χρηματικό ποσό (15 000 Λ.Κ) για κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους δημιουργίας του ‘Βοτανόκηπου’. Στο διάστημα της δημιουργίας του συγκεκριμένου έργου, οι μαθητές του σχολείου, γονείς και μέλη της κοινότητας Αγίων Αναργύρων  συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαδικασία.

Παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς δεντροφύτευσαν τους χώρους του ‘Βοτανόκηπου’ με μεγάλο ενθουσιασμό. Με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα φυτά κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής: οπωροφόρα, κωνοφόρα, πλατύφυλλα, ψηλοί και χαμηλοί θάμνοι, ενδημικά φυτά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αναρριχητικά φυτά, παχύφυτα και οργανικός λαχανόκηπος. Επιπλέον, στο έργο έχουν περιληφθεί φυτά των ακόλουθων κυπριακών οικοσυστημάτων: αλόφυτα, δασικά, φυτά του ποταμού, παράκτια φυτά και φρύγανα.

Στις 14 Απριλίου 2008, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανιερωτότατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Αλέκος Κουράτος, βουλευτές κι άλλοι επίσημοι. Έκτοτε, ο ‘Βοτανόκηπος’, με συνολική έκταση 1700 τ.μ. και με εκατόν σαράντα περίπου διαφορετικά είδη φυτών, στολίζει μέρος του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων και αποτελεί χώρο ξεκούρασης και μάθησης για τους μαθητές του σχολείου αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να επισκεφθεί το χώρο, κατά τις απογευματινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Οκτώβριο του 2009 τέθηκε σε εφαρμογή εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μαθητές δημοτικών σχολείων του νησιού μας. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εταιρεία EUROLIFE, η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα του προγράμματος, καθώς επίσης και σημαντικό μέρος των εξόδων μετάβασης των μαθητών στο βοτανόκηπο.

Ο ‘Βοτανόκηπος Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων’ έχει βραβευθεί από πολιτικούς φορείς και οργανώσεις. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2009 ο Δημοκρατικός Συναγερμός τίμησε το έργο για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην κοινότητα Αγίων Αναργύρων. Το Νοέμβριο του 2009, τα μέλη του Mediterranean Garden Society απένειμαν το ετήσιο βραβείο του οργανισμού στο ‘Βοτανοκηπο’, ως έργο καινοτομίας και προσφοράς στο περιβάλλον.